ervaring

Ervaring met een dierenpension

Ken je dat?

Ervaring is de enige bron van kennis, zo zei Albert Einstein. En zo zijn er velen die reeds een ervaring met een dierenpension hebben. Je doet veel met je hond en dan komt het moment dat je op vakantie gaat.

ervaring

Je besluit je hond naar een dierenpension te brengen. Op vakantie moet je regelmatig denken aan je hond en ergens in je onderbuik voelt het niet goed. Jij zit lekker van je vakantie te genieten en jouw vriend zit ergens in een kennel. Eenmaal thuis na je vakantie en terug in je eigen omgeving, observeer je je hond eens goed. Hij voelt toch wat mager, is hij nou afgevallen?

Hij ruikt ook niet echt fris. Dan maar in bad! Buiten wordt een warm bad klaar gemaakt. Terwijl je daarmee bezig bent ziet hij de buurhond langs lopen. De stoere macho is er vanaf. Hij klinkt schor, alsof hij soms moet hoesten. Dit is niet het gedrag wat je normaal van hem gewend bent. De vrolijke, goed doorvoede en gezonde hond die je drie weken geleden wegbracht is verandert in een wat angstige, magere en schorre hond. Die heeft weer drie weken nodig om bij te komen!

 

Wat heeft deze ervaring voor invloed op je hond?

Het is je duidelijk dat deze manier van opvang niet geschikt is geweest voor jouw hond. Het bijvoeren van je hond om weer wat in gewicht aan te komen is niet lastig. De schorre keel en het hoesten zijn ook op te lossen. Je hebt daardoor wel een dierenartsenrekening aan je broek, maar hebt dat graag voor je hond over. 

Waar je maar mee blijft tobben is zijn gedrag naar andere honden toe. Het gedrag wat hij vertoont in huis, dat hij maar achter je aan blijft lopen en niet graag meer alleen wil zijn. Zijn reactie naar andere honden toe als hij aan de riem loopt. Het lijkt wel onzeker geworden. Met al je goede bedoelingen probeer je hem gerust te stellen naar andere honden toe. Kiest volgens jou de juiste honden uit om mee te spelen om een negatieve ervaring uit de weg te gaan.

Dit is niet wat je wilt. Met moeite kun je zijn gedrag in positieve zin bijsturen, maar het kost wel wat. En dan bekruipt je het gevoel: ‘Oh jee, wat nou als we weer op vakantie gaan?’

De oplossing ligt in een opvang in huis met de juiste zorg.

Moet je dan maar niet meer weg gaan of je hond altijd meenemen? Nee hoor, gelukkig bestaat er nog meer als een kennel. Je hebt het wellicht voor jouw hond niet goed getroffen op de eerste opvang. Elke hond reageert op zijn eigen manier en als daar niet op de juiste manier mee om wordt gegaan dan kunnen problemen zich voordoen. In een situatie als deze is het zorg dat je een beschermende omgeving zoekt. Een huiselijke opvang waar je hond niet alleen zit. Jouw hond is immers een roedeldier wat zich het best voelt tussen ‘anderen’. Thuis is dit waarschijnlijk je eigen gezin, op straat zijn dit waarschijnlijk zijn soortgenoten.

Als een hond zich op zijn gemak voelt zal het stressgehalte minimaal zijn. Hij zal gewoon lekker blijven eten. Stress kan op maag en darmen een negatieve invloed hebben. Meng daar een andere voeding bij en diarree klachten en slecht eten doen zich voor. Een hond blaft nooit voor niets. Dan is er wat! Hij wil er iets mee aangeven. Wordt ook daar niets mee gedaan dan heeft ook dit weer een negatieve invloed op zijn gestel.

Een plek waar jouw hond in huis kan leven, kleinschalig en samen met andere honden. Een plek waar hij lekker op de bank kan liggen. Waar hij zijn eigen kleedje en speeltjes mee mag nemen waardoor hij een vertrouwd geurtje van thuis bij zich heeft. Het is belangrijk dat jouw hond begrepen wordt, dat er persoonlijke aandacht naar hem uit gaat. Een omgeving met een holistische gedachte; dat er uit wordt gegaan van het geheel.

Jouw hond verdient iemand die de zorg over zijn welzijn kan garanderen. Een plek waar kennis aanwezig is over diergezondheid en gedrag. Waar gezondheidsproblemen snel worden herkent en bovendien goed behandeld en begeleid worden. Een opvang waar je geregeld op de hoogte gehouden wordt door berichtjes, foto’s en filmpjes. Deze omgeving bestaat!

Met de juiste begeleiding en in de juiste omgeving kan ook jouw hond een heerlijke vakantie hebben. Zelfs honden die getraumatiseerd zijn, onzeker zijn of niet gewend zijn om met andere honden samen te zijn groeien. Ze groeien door de positieve ervaringen en leren van elkaar om in balans te komen. Het is zelfs aan te raden voor jouw hond!

Wat kan dit voor mij en mijn hond betekenen?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Voor elke hond brengt een opvang in huiselijke sfeer met de juiste begeleiding weer iets anders. Het enige wat een hond, net als wij mensen, verlangen is in balans zijn. Een balans in jezelf en met de omgeving. Door te streven naar balans en rust in de opvang en dit in combinatie met veterinaire zorg én goede (liefst biologische) voeding, zorg je ervoor dat het beste in je hond naar boven komt. En dit is voor elke hond weer verschillend.

De uitwerking is uiteindelijk dat je een vrolijke, stabiele hond terug krijgt. Waarschijnlijk een tikje moe van alle indrukken en inspanning maar zodra hij weer uitgeslapen is zou hij weer helemaal de oude moeten zijn. En waarschijnlijk zelfs met wat extra positieve uitwerkingen, vooral richting andere honden.

Voor jou houdt het in dat je zonder zorgen en met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan. Geen onderbuikgevoel of schuldgevoelens. En als je wilt weten hoe het is dat je altijd toegang hebt tot foto’s en filmpjes en een persoonlijk verhaal. Breng je je hond voor een eerste keer? Laat je dan verrassen door een persoonlijk verzorgingsplan. Hierin kun je achteraf alles teruglezen hoe het verblijf van jouw vriend is geweest.

Waar kan ik deze huiselijke manier van opvang vinden?

Dit unieke concept bestaat en is te vinden bij Dierenpension Faunatuurlijk. In het Noorden van Nederland, in Groningen en Drenthe, zijn twee vestigingen te vinden. Hier worden de honden opgevangen in huiselijke sfeer en roedelverband. Ze slapen gewoon in de huiskamer. De huiskamers zijn ingericht zoals ze dit thuis ook kennen. Samen met andere honden vinden ze hun draai in de roedel en vindt een ieder al snel zijn eigen plek. Ze krijgen biologische voeding te eten. Pure voeding waar niks aan toe is gevoegd. Alle ingrediënten zijn biologisch en niet op dieren getest. Het is mogelijk om vers vlees te voeren of vegetarisch/veganistische diervoeding.

 

Holistisch

Dierenpension Faunatuurlijk heeft een holistisch uitgangspunt. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken… Iedere hond die in de groep op wordt genomen is uniek. Heeft zijn eigen rugzakje, eigenaren, geschiedenis, karakter en gezondheid. Al deze honden samen brengen een eigen dynamiek op gang. Het is de kunst om iedere hond in zijn eigen waarden binnen de groep te begeleiden.

 

Roedelgedrag en veterinaire zorg

De honden staan continu onder de zorg van ervaren en liefdevolle mensen. Er is veterinaire kennis en ervaring aanwezig waardoor gezondheidsproblemen al snel worden waargenomen. Een ton aan ervaring binnen roedelgedrag van honden. Niet alleen onder de (ras)gezelschapsdieren maar zeker ook op gebied van buitenlandse honden. Er wordt gewerkt vanuit het hart met maar één doel: jouw hond een zo vertrouwd en goed mogelijke vakantie bieden.

 

Persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht, niet alleen naar het dier maar zeker naar de eigenaar, wordt gezien als erg belangrijk. Geregeld word je op de hoogte gehouden middels Whatsapp, Messenger of de mail. Ook via Facebook worden er veel filmpjes en foto’s geplaatst. Gewoon om jou als eigenaar mee te kunnen laten kijken tijdens de vakantie van de hond. Bij een eerste bezoek aan Faunatuurlijk ontvang je een persoonlijk verzorgingsplan van jouw hond. Hierop kun je rustig teruglezen hoe het is gegaan. Niet alleen in relatie tot de roedel, maar over alle aspecten zoals gedrag, voeding, gezondheid etc.

Wil je meer weten of kom je graag langs voor een kop koffie of thee? Laat het ons weten. Voor meer informatie ben je altijd welkom op de website of onze Facebookpagina’s.